Милиони по света празнуват началото на Лунната нова година. По традиция събитието

...
Милиони по света празнуват началото на Лунната нова година. По традиция събитието
Коментари Харесай

Под знака Дървения дракон: Милиони по света отбелязват Лунната нова година

Милиони по света празнуват началото на Лунната нова година. По традиция събитието се отбелязва със фамилни събирания и пъстри шествия.

Снимка: Reuters

Лунната нова година е едно от най-популярните и значими събития в Китай, макар че се чества в целия азиатски континент и измежду етническите общности по света.

Кадри демонстрират по какъв начин пасажери са блокирани във влакове и коли

Всяка година празникът, прочут още като пролетен фестивал, стартира на второто новолуние след зимното слънцестоене. Той отбелязва идването на пролетта и началото на Новата година съгласно лунно-слънчевия календар, който датира от китайската земеделска традиция.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На доста места бяха проведени паради с дракони, защото годината ще мине под знака на Дървения змей - един от 12-е китайски зодиакални знака. 

Китайският зодиак има 12 разнообразни животни - плъх, вол, тигър, заек, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче, змей и прасе - всяко, от които бележи личността и ориста на родените по това време от годината.

На какво е знак драконът?

Драконите имат особено значение в Китай. В китайската просвета те символизират мощ, шанс и здраве.

Как Китай чества Лунната нова година

Във втората по население страна в света локалните поданици, дружно с туристите, се събраха, с цел да почетат празника, като възпламениха петарди и фойерверки.

Снимка: Reuters

Древната легенда поверява, че традицията защищава от зли духове, по-специално плашейки митичното страшилище Ниан, което ще напусне дома си на дъното на морето, с цел да пирува с хора и добитък в селата при започване на Новата година.

Снимка: Reuters

Вярването е такова, до момента в който възрастен мъж осъзнава, че може да изплаши Ниан, като изгори бамбук (който е сходен на фойерверк), възпламени свещи или има ярки светлини и залепи червени украшения по вратите.

Следващите 12 месеца ще преминат по знака на Черния водния заек

Оттогава традицията се резервира, като хората палят червени свещи в храмовете и пускат цветни фойерверки в навечерието на китайската Нова година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР